Smykke universet

Hvad er smykker lavet af?

Oct 30, 2023

Hvad er smykker lavet af?

Smykker har i mange århundreder været et tegn på rigdom, status og stil. Men hvad er smykkerne egentlig lavet af og hvordan vedligeholder vi dem bedst?

I det her indlæg vil vi gå i dybden med de forskellige materialer der bruges til at lave smykker, og svare på nogle almindelige spørgsmål om smykkerensning og vedligeholdelse.

Materialer brugt til at lave smykker

Smykker kan laves af en bred vifte af materialer, hver med sine egne karakteristika og æstetiske kvaliteter. De mest almindelige materialer inkluderer:

1. Ædelmetaller:

a. Guld:

Guld er en af de ældste og mest populære materialer til smykker. Det findes i forskellige karat, som indikerer renheden af guldet. et eksempel er 24 karat guld er 99,9% rent, 18 karat indeholder 75% guld og 25% andre metaller som sølv eller kobber.

b. Sølv:

Sølv er et skinnende metal, der også bruges meget i smykker. Sterlingsølv indeholder typisk 92,5% rent sølv (heraf navnet sterling 925) og 7,5% kobber for at forbedre holdbarheden.

c. Platin:

Platin er et super holdbart og sjældent metal, der næsten kun bruges til at lave  luksussmykker. Det er kendt for sin naturlige hvide farve og modstandsdygtighed over for oxidation og korrosion.

2. Ædelsten:

a. Diamanter:

Diamanter er en af de mest luksuriøse ædelsten der findes. De kommer i forskellige farver, størrelser og kvaliteter og er kendt for deres skønhed og skinnende kvalitet.

b. Safirer, rubiner og smaragder:

Disse farvede ædelsten er populære valg til smykker og er kendt for deres unikke farver og glans.

3. Ikke-ædelmetaller:

a. Kobber og messing:

Disse metaller bruges ofte til at skabe unikke og trendy smykker. De kan patinere over tid og give smykkerne en vintage eller antik udseende.

b. Rustfrit stål:

Rustfrit stål er slidstærkt og korrosionsbestandigt, hvilket gør det til en ideel mulighed for smykker, der skal tåle daglig brug.

Kan man rense smykker med eddike?

Eddike er en almindelig husholdningsvare, der bruges til rengøring, men det er vigtigt at forstå, at det ikke er egnet til alle typer smykker. Eddike kan være for syrligt og aggressivt for visse materialer som sølv og perler. Hvis du vil rense smykker med eddike, skal du følge disse trin:

  1. Opløs en del eddike i tre dele vand.
  2. Sænk smykket i blandingen i nogle få minutter.
  3. Brug en blød børste eller en tandbørste til forsigtigt at fjerne snavs og pletter.
  4. Skyl smykket grundigt i koldt vand og tør det forsigtigt med en blød klud.

Husk altid at undgå at bruge eddike på sarte smykker, og sørg for at læse producentens anbefalinger, hvis du er i tvivl.

Kan man rense smykker med bagepulver?

Bagepulver er en mildere rengøringsmiddel end eddike og kan bruges til at rense smykker lavet af materialer som sølv og guld. Her er en metode til at rense smykker med bagepulver:

  1. Lav en pasta ved at blande bagepulver med vand, indtil det bliver til en tyk konsistens.
  2. Påfør pastaen på smykket og gnid forsigtigt med en blød børste eller en tandbørste.
  3. Skyl smykket grundigt med koldt vand og tør det med en blød klud.

Igen er det vigtigt at være forsigtig, når du bruger bagepulver, og undgå at bruge det på sarte ædelstene eller perler.

Kan sølv tåle vand?

Sølv er et metal som faktisk godt kan tåle vand, men det er meget vigtigt at tage visse forholdsregler for at undgå korrosion og misfarvning af smykkerne. Hvis dine sølv smykker kommer i kontakt med vand, skal du sørge for at tørre dit sølvsmykke grundigt med en blød klud for at fjerne fugt. Undgå også at udsætte sølv for saltvand, da det kan forårsage korrosion. Kort sagt er sølv ikke super glad for vand.

Hvilke smykker kan tåle vand?

Ikke alle smykker er velegnede til at blive udsat for vand. Materialer som læder og træ kan blive beskadiget eller deformeres af vand. Derudover bør smykker med sarte ædelstene, som f.eks. opaler eller perler, undgås kontakt med vand, da det kan skade stenene.

Smykker lavet af rustfrit stål, platin, guld og sølv er generelt mere modstandsdygtige over for vand og kan bæres under daglige aktiviteter som håndvask og brusebad. Men for at bevare deres skønhed og glans anbefales det stadig at undgå unødig eksponering